Data: 2022/04/24

Jubileusz 25-lecia Apatora na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie

Niektóre decyzje mają fundamentalne znaczenie dla rozwoju firmy, redefiniują jej status, określają jej pozycję na kolejne lata, a nawet całe dekady.

play button

Jednym z takich przełomowych momentów była decyzja o upublicznieniu spółki Apator SA, czyli - innymi słowy - jej wejściu na giełdę. Decyzja ta była poprzedzona długim i wymagającym dużego zaangażowania okresem przygotowań formalno-prawnych i organizacyjnych.

24 kwietnia 1997 roku Janusz Marzygliński, ówczesny prezes zarządu spółki, uderzył w słynny dzwon na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Był to początek transformacji i dynamicznego rozwoju spółki.

Apator zadebiutował na GPW jako 102 spółka, będąc pionierem w regionie. Debiut dał nowy impuls rozwojowy dla zespołu Apatora, pozyskany kapitał stanowił wsparcie płynności finansowej spółki, a dzięki notowaniu akcji na profesjonalnym aktywnym rynku obrotu papierami wartościowymi pracownicy posiadający akcje uzyskali możliwość zrealizowania swoich celów i planów.

Apator wzmocnił swoją renomę i zwiększył transparentność dla szerokiej grupy interesariuszy, a dzięki aktywnej polityce informacyjnej, zapewniającej regularny dostęp do informacji – zyskał większą rozpoznawalność i szerszą obecność w mediach. Od momentu debiutu giełdowego Spółka wypłaciła swoim Akcjonariuszom w postaci dywidendy oraz programów skupu akcji własnych ponad 0,5 mld zł.

Po 25 latach od dnia debiutu giełdowego Apator SA tworzy międzynarodową grupę kapitałową zorganizowaną wokół trzech wyspecjalizowanych segmentów biznesowych: Energia Elektryczna, Woda i Ciepło oraz Gaz. Marka Apator cieszy się uznaniem w krajach UE w sektorze rozwiązań dla nowoczesnej energetyki, gazownictwa i branży wodno-kanalizacyjnej, wpisując się w dynamiczne zmiany na rynku zarządzania mediami, w kierunku ich ekonomicznego zużycia. Niemal połowa przychodów Grupy Apator pochodzi z eksportu a jej rozwiązania i produkty dystrybuowane są w kilkudziesięciu krajach świata.

Apator SA – według redakcji bankier.pl - znalazł się w gronie 30 spółek, które napisały historię giełdy

Zobacz

Powrót Wszystkie aktualności